BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Jabłka prażone do słoików

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jabłka które dzisiaj przygotowałam nadają się na pyszną szarlotkę, którą pieczemy bardzo często i jest jednym z ulubionych ciast w moim domu. Ogólnie ciasta z jabłka moja rodzinka uwielbia więc i takich prażonych jabłek nie może zabraknąć.

Jabłka prażone do słoików Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jabłka prażone do słoików

 

  • jabłka około 2 kg,
  • sok z 1 cytryny,
  • woda zimna około 1.2 szkl,
  • cukier 1 szkl,(w zależności od kwaśności jabłek),
  • cynamon 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Jabłka prażone do słoików
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę,następnie skrapiamy sokiem z cytryny aby jabłka nie ściemniały. Owoce wkładamy do garnka dodajemy część cukier i niewielką ilość wody.

Wstawiamy na ogień i doprowadzamy do zagotowania.

Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 20 minut często mieszając aby jabłka się nie przypaliły.

Dodajemy odrobinę cynamonu i dosładzamy w razie potrzeby pozostałym cukrem.

Gorącą masę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików (z czystymi i wyparzonymi zakrętkami) i dokładnie zamykamy,słoiki obracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.

Na zimę jak znalazł.
Jabłka prażone do słoików
Jabłka obieramy ,usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny
Jabłka prażone do słoików
Wkładamy do garnka ,dodajemy cukier i niewielką ilość wody
Jabłka prażone do słoików
Wstawiamy na ogień i dusimy pod przykryciem
Jabłka prażone do słoików
Gorącą masę wkładamy do czystych wyparzonych słoików
Jabłka prażone do słoików
Dokładnie zakręcamy i obracamy do góry dnem