Sposób przygotowania:
Jabłka prażone do słoików
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę,następnie skrapiamy sokiem z cytryny aby jabłka nie ściemniały. Owoce wkładamy do garnka dodajemy część cukier i niewielką ilość wody.
Wstawiamy na ogień i doprowadzamy do zagotowania.
Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 20 minut często mieszając aby jabłka się nie przypaliły.
Dodajemy odrobinę cynamonu i dosładzamy w razie potrzeby pozostałym cukrem.
Gorącą masę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików (z czystymi i wyparzonymi zakrętkami) i dokładnie zamykamy,słoiki obracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Na zimę jak znalazł.
Wstawiamy na ogień i doprowadzamy do zagotowania.
Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 20 minut często mieszając aby jabłka się nie przypaliły.
Dodajemy odrobinę cynamonu i dosładzamy w razie potrzeby pozostałym cukrem.
Gorącą masę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików (z czystymi i wyparzonymi zakrętkami) i dokładnie zamykamy,słoiki obracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Na zimę jak znalazł.
gusia1000