Sposób przygotowania:
Pyszny ketchup domowy
Pomidory dokładnie umyć, obrać ze szpatułek, pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie włożyć do garnka i dusić na małym ogniu z odrobiną wody, często mieszając aby pomidory się nie przypaliły. Dusić około 30 - 40 minut, po tym czasie pomidory przetrzeć przez sitko aby pozbyć się skórek.( można wcześniej sparzyć pomidory i obrać skórki)
Cebule i czosnek obrać i pokroić.
Z umytej papryki usunąć gniazda nasienne a miąższ pokroić na kawałki.
Cebule razem z czosnkiem i papryką zmiksować na gładką masę a następnie połączyć z pomidorami.
Całość wstawić na gaz i gotować aż sos zgęstnieje.
Dodać mieloną słodką paprykę,imbir, sól a pod koniec dodać ocet jabłkowy, cukier oraz do smaku świeżo zmielonego pieprzu.
Gotowy ketchup wlać do słoika,szczelnie zamknąć, wystudzić.
Przechowywać w lodówce.
Chcąc zrobić przetwory na zimę słoiki z ketchupem należy pasteryzować.
Następnie włożyć do garnka i dusić na małym ogniu z odrobiną wody, często mieszając aby pomidory się nie przypaliły. Dusić około 30 - 40 minut, po tym czasie pomidory przetrzeć przez sitko aby pozbyć się skórek.( można wcześniej sparzyć pomidory i obrać skórki)
Cebule i czosnek obrać i pokroić.
Z umytej papryki usunąć gniazda nasienne a miąższ pokroić na kawałki.
Cebule razem z czosnkiem i papryką zmiksować na gładką masę a następnie połączyć z pomidorami.
Całość wstawić na gaz i gotować aż sos zgęstnieje.
Dodać mieloną słodką paprykę,imbir, sól a pod koniec dodać ocet jabłkowy, cukier oraz do smaku świeżo zmielonego pieprzu.
Gotowy ketchup wlać do słoika,szczelnie zamknąć, wystudzić.
Przechowywać w lodówce.
Chcąc zrobić przetwory na zimę słoiki z ketchupem należy pasteryzować.
katarzynka455
BozenaMatuszczyk
Miło mi ciesze sie;)
gusia1000