BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Pyszny ketchup domowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam ketchup który bardzo zasmakował mnie i mojej rodzinie. Ketchup zrobiony z przepisu mojej cioci - smakuje rewelacyjnie.

Pyszny ketchup domowy

Składniki:

Pyszny ketchup domowy

 

  • pomidory malinowe około 1,5 kg,
  • cebula 2 szt,
  • papryka czerwona mięsista 1 szt, większa
  • sól 1 łyżka,( płaska),
  • ocet jabłkowy 1/3 szklanki ( można mniej),
  • cukier około 1,5 - 2 łyżek,
  • ząbki czosnku 2,
  • papryka mielona słodka 1 łyżeczka (jak ktoś chce ostry ketchup to dodać ostrej mielonej papryki
  • imbir 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Pyszny ketchup domowy
Pomidory dokładnie umyć, obrać ze szpatułek, pokroić na mniejsze kawałki.

Następnie włożyć do garnka i dusić na małym ogniu z odrobiną wody, często mieszając aby pomidory się nie przypaliły. Dusić około 30 - 40 minut, po tym czasie pomidory przetrzeć przez sitko aby pozbyć się skórek.( można wcześniej sparzyć pomidory i obrać skórki)

Cebule i czosnek obrać i pokroić.

Z umytej papryki usunąć gniazda nasienne a miąższ pokroić na kawałki.

Cebule razem z czosnkiem i papryką zmiksować na gładką masę a następnie połączyć z pomidorami.

Całość wstawić na gaz i gotować aż sos zgęstnieje. 

Dodać mieloną słodką paprykę,imbir, sól a pod koniec dodać ocet jabłkowy, cukier oraz do smaku świeżo zmielonego pieprzu.

Gotowy ketchup wlać do słoika,szczelnie zamknąć, wystudzić.

Przechowywać w lodówce.

Chcąc zrobić przetwory na zimę słoiki z ketchupem należy pasteryzować.