Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Jabłka w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wyśmienity deser dla maluczkich i dużych...

Jabłka w galarecie

Składniki:

Jabłka w galarecie

 

  • jabłka z odmiany rozgotowującej się - 2 szt
  • woda - 2 szklanki
  • cukier - 1 łyżka + 1 łyżka do śmietanki
  • galaretka wiśniowa - 1/2 opakowania
  • słodka śmietanka - 2 łyżki

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłka w galarecie
Jabłka obrać, pokroić na połowy, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. W płaskim garnku zagotować wodę z cukrem. Włożyć połówki jabłek do wrzącego syropu, pod przykryciem gotować krótko, tylko tyle, aby jabłka zmiękły, lecz nie rozgotowały się. miękkie jabłka wyjąć, ułożyć w kompotierkach, składając po 2 połówki razem. W pozostałym płynie rozpuścić galaretkę i mieszając wystudzić ją do momentu, kiedy galaretka zaczyna gęstnieć. Wtedy oblać złożone połówki jabłek i pozostawić do do zastudzenia. Przed samym podaniem śmietankę osłodzić 1 łyżką cukru i oblać nią deser