WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1686]

Jabłka w słoikach pasteryzowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jabłka duszone z cukrem w garnku, następnie przełożone do słoików i zapasteryzowane. Idealne do ciast, deserów czy naleśników.

Jabłka w słoikach pasteryzowane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka w słoikach pasteryzowane

 

  • Ok. 5-6 kg jabłek kwaskowych
  • Ok. 3/4 szklanki cukru
  • Ok. 3/4 szklanki wody
  • Opcjonalnie łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Jabłka w słoikach pasteryzowane

ETAP 1:

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne a resztę pokroić w kostkę lub na małe kawałki. Przełożyć do dużego garnka o grubym dnie. Wlać wodę. Ustawić na gazie i na małym ogniu podgrzewać.

Po kilkunastu minutach posypać cukrem i opcjonalnie cynamonem i wymieszać. Dusić, aż jabłka zaczną się rozpadać mieszając co jakiś czas żeby jabłka się nie przypaliły.

Gotowe przełożyć do czystych słoików. Zakręcić. Pasteryzowac 15-20 minut. Odstawić do góry dnem.

Po wystygnięciu odstawić w chłodne miejsce.

Jabłka w słoikach pasteryzowane
Jabłka po pasteryzacji odstawione do góry dnem
Jabłka w słoikach pasteryzowane
Jabłka po kilkudziesięciu minutach duszenia w garnku
Jabłka w słoikach pasteryzowane
Jabłka w trakcie duszenia posypane cukrem.
Jabłka w słoikach pasteryzowane
Jabłka obrane i pokrojone na drobne kawałki przełożone do garnka