BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 817]

Jabłkowy mus z dodatkiem cynamonu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj serwuje jabłkowy mus na zimę. Mus nadający się do różnego rodzaju wypieków, deserów , naleśniczków itp.

Jabłkowy mus z dodatkiem cynamonu

Składniki:

Jabłkowy mus z dodatkiem cynamonu

 

  • jabłka 2 kg. mogą być różne,
  • woda zimna 1 - 2 szklanki,
  • cukier 1 szklanka,
  • mielony cynamon 1 płaska łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Jabłkowy mus z dodatkiem cynamonu
Jabłka umyć, obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki.

Do garnka średniej wielkości wlać wodę tak aby dno garnka było zakryte.

Włożyć obrane i pokrojone na kawałki jabłka i dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż jabłka się rozgotują i zrobi się mus.

Następnie pod koniec duszenia dodać szklankę cukru i cynamon.

Przemieszać.

Jeszcze chwile podusić.

Gorący mus wkładać do wyparzonych słoików.

Dokładnie zakręć, obróć do góry dnem.

Gotowy mus nadaje sie na szarlotki, jabłeczniki, naleśniki, a także do różnego rodzaju deserów.