Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Jabłka zapiekane z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jabłka zapiekane z rodzynkami i płatkami migdałowymi to pyszny deser. Smakują podane na zimno o na ciepło.

Jabłka zapiekane z rodzynkami

Składniki:

Jabłka zapiekane z rodzynkami

 

  • 6 jabłek
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki rumu

Sposób przygotowania:

Jabłka zapiekane z rodzynkami
Rodzynki wsypać do garnuszka, zalać rumem i pozostawić na kilkanaście minut. Żółtka z masłem i cukrem utrzeć do białości, wymieszać z migdałami i rodzynkami. Jabłka umyć, odciąć kapturki, wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, napełnić masą z żółtek, oprószyć cynamonem. Włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec około 25 minut.