Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Jabłka zapiekane wg Beatris

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jabłka zapiekane w słodkim cieście z białek, mąki i maślanki.

Jabłka zapiekane wg Beatris Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka zapiekane wg Beatris

 

Sposób przygotowania:

Jabłka zapiekane wg Beatris
Białka z 4 jaj ubić na sztywną pianę. Dodać do niej sok z cytryny. Powoli dosypywać cukier i ubijać dalej tak długo, aż piana zrobi się bardzo gęsta i błyszcząca. Do piany dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych). Do jabłek dodać mąkę pszenną i maślankę, wymieszać. Dodać do nich pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 4-5 małych foremek do zapiekania posmarować masłem i posypać mąką. Wyłożyć do nich masę z jabłkami (prawie do pełna). Zapiekać w 180 stopniach przez ok. pół godziny (aż wierzch się lekko zrumieni).
Jabłka zapiekane wg Beatris
Ubite na sztywną pianę białka z czterech jaj.
Jabłka zapiekane wg Beatris
Ubite na sztywno z cukrem białka z dodatkiem mąki ziemniaczanej.
Jabłka zapiekane wg Beatris
Starte jabłka z dodatkiem mąki pszennej i maślanki.
Jabłka zapiekane wg Beatris
Małe foremki do zapiekania napełnione masą z jabłkami.