mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Jabłko w cieście naleśnikowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, proste, fajnie wygląda. Gdy mam ochotę na coś słodkiego, a czasu niewiele, często pada na tę właśnie propozycję słodkiej przekąski:)

Jabłko w cieście naleśnikowym

Składniki:

Jabłko w cieście naleśnikowym

 

  • zmniejszamy ilość mleka i wsypujemy odrobinę proszku do pieczenia) - ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany
  • jabłuszka- ilość dowolna (przyjmować ok.1 jabłko na osobę)
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłko w cieście naleśnikowym
Jabłko umyć, obrać i pokroić w plastry - niezbyt grube, takie cienkie bardziej. Następnie rozgrzać olej na patelni. Łyżką kłaść na patelnię trochę gęstego ciasta, położyć na to plasterek jabłuszka i zalać łyżką ciasta. Można też innym sposobem smażyć plasterki, a mianowicie- każdy plaster osobno zanurzać w przygotowanym gęstym cieście, lekko odsączyć i kłaść na rozgrzanej patelni. Jednak osobiście częściej stosuję ten drugi sposób, bo jest wygodniejszy:)