Sposób przygotowania:
Jabłkowa rolada z jagodami goji i migdałami
Jagody zalać winem i namoczyć. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia i cienko posmarować wierzch masłem lub margaryną. Na papier wyłożyć pokrojone jabłka oraz posypać płatkami migdałowymi i jagodami goji ( część zostawić do dekoracji ). W misce robota umieścić białka, ubijać je chwilę a potem dodać oba cukry. Ubijać piane na sztywno potem dodawać po jednym żółtku. Go puszystej piany jajecznej dodawać porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą. Mieszać na najmniejszych obrotach i gotowe ciasto wyłożyć na owoce. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 - 30 minut. Gotowe ciasto razem z blachą wyjąć z piekarnika, położyć na cieście ściereczkę i dodatkowo można położyć coś płaskiego co ułatwi nam obrócenie blachy. Uważając aby się nie poparzyć odwrócić wszystko, zdjąć papier i pomagając sobie ściereczką zwinąć roladę. Razem ze ściereczką zostawić roladę do wystudzenia. Gdy rolada stygnie z cukru pudru i śmietanki wymieszać polewę. Roladę odwinąć ze ściereczki, położyć ją na talerz i polać polewą. Na sam koniec udekorować odłożonymi jagodami goji i płatkami migdałowymi.
Nina W.
Dinah
Netka
zbysiowa
zewa
Netko rolada była smaczna :)
Madziu ja robiłam z jabłkiem i truskawkami ale mrożonymi, niestety to nie to co ze świeżymi, ale też smacznie. Jak będą świeże to pokombinuje ale może też z ciastem się jeszcze pobawię :)