Sposób przygotowania:
Rolada jabłkowa
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypywać cukier. Wymieszać trzepaczką z żółtkami. Nie przerywając mieszania wsypywać mąkę. Pergamin w blaszce natłuścić. Rozłożyć na nim równo ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez 15 minut. Ściereczkę oprószyć cukrem pudrem. Wyłożyć na nią placek, usunąć pergamin, następnie z ciasta (nie usuwać ściereczki) ukształtować rulon. Poczekać aż wystygnie. W międzyczasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z cynamonem i cukrem. Posmarować ciasto (usunąć ściereczkę). Ukształtować roladę, pozostawić w lodówce przez godzinę.