alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Rolada jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rolada jabłkowa, rolada jabłkowa, rolada jabłkowa

Rolada jabłkowa

Składniki:

Rolada jabłkowa

 

  • Ciasto:
  • 15 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżka masła do posmarowania pergaminu

 

  • Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 10 dag cukru
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Rolada jabłkowa
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypywać cukier. Wymieszać trzepaczką z żółtkami. Nie przerywając mieszania wsypywać mąkę. Pergamin w blaszce natłuścić. Rozłożyć na nim równo ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez 15 minut. Ściereczkę oprószyć cukrem pudrem. Wyłożyć na nią placek, usunąć pergamin, następnie z ciasta (nie usuwać ściereczki) ukształtować rulon. Poczekać aż wystygnie. W międzyczasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z cynamonem i cukrem. Posmarować ciasto (usunąć ściereczkę). Ukształtować roladę, pozostawić w lodówce przez godzinę.