Sposób przygotowania:
jabłkowe ciasto
Margarynę posiekać z mąką, dodać sól. Ciasto wyrabiać do momentu aż osiągnie konsystencję drobnych okruszków chleba. Następnie powoli dodawać zimną wodę i cały czas zagniatać, aż grudki skleją się ze sobą, tworząc jednolitą masę. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Piec ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Masa: Jabłka umyć i obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Pokrojone jabłka przełożyć do garnka i duśić ok. 20 min na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać cukier, kwasek cytrynowy oraz rodzynki. Masę przełożyć na zapieczony placek. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywna pianę. W trakcie ubijania dodać połowę cukru pudru, a następnie dosypać w dwóch porcjach pozostałą część i dokładnie wymieszać. Masę bezową wyłożyć na nadzienie jabłkowe. Rozprowadzić ja równomiernie na całej powierzchni ciasta. Powierzchnie białka posypać pozostałym cukrem pudrem i piec ok 10 min .