Sposób przygotowania:
Jabłkowe kółeczka drożdżowe
Rozrobić drożdże razem z cukrem na płynną masę. Letnie mleko wlać do drożdży, dodać mąkę i żółtka, cukier waniliowy. Na koniec wlać roztopioną i wystudzoną Kasię. Wyrobić ciasto, posypać je delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przerobić, rozwałkować cienki placek. Szklanką wyciąć kółka, układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować wszystkie krążki białkiem. Na wierzchu ułożyć pokrojone w kostkę jabłka, a następnie oprószyć je cukrem cynamonowym w młynku. Jeśli nie mamy cukru cynamonowego w młynku może być taki z torebki. Krążki piec w temperaturze 175 stopni przez 20 minut.
zewa