zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Jabłkowe kółeczka drożdżowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

coś słodkiego niedrogiego...........

Jabłkowe kółeczka drożdżowe

Składniki:

Jabłkowe kółeczka drożdżowe

 

  • 2 jabłka
  • cukier cynamonowy w młynku
  • 1 rozmącone białko
  • 500 g mąki
  • 1/4 szk cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g margaryny Kasia
  • 1 szk letniego mleka
  • 3 żółtka

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowe kółeczka drożdżowe
Rozrobić drożdże razem z cukrem na płynną masę. Letnie mleko wlać do drożdży, dodać mąkę i żółtka, cukier waniliowy. Na koniec wlać roztopioną i wystudzoną Kasię. Wyrobić ciasto, posypać je delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przerobić, rozwałkować cienki placek. Szklanką wyciąć kółka, układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować wszystkie krążki białkiem. Na wierzchu ułożyć pokrojone w kostkę jabłka, a następnie oprószyć je cukrem cynamonowym w młynku. Jeśli nie mamy cukru cynamonowego w młynku może być taki z torebki. Krążki piec w temperaturze 175 stopni przez 20 minut.