monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Gotowane fit muffinki kawowe z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Muffinki są wilgotne i pyszne. Oczywiście czekoladę możecie pominąć i wtedy ciasteczka będą mniej kaloryczne. Z podanych składników wyszło mi 5 dorodnych muffinek po około 130 kcal każda.

Gotowane fit muffinki kawowe z czekoladą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gotowane fit muffinki kawowe z czekoladą

 

  • 35 g otrąb owsianych
  • 75 g mąki razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 g ksylitolu
  • 1/2 małego banana-45 g
  • 80 g jogurtu naturalnego 0%
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 15 g czekolady gorzkiej
  • Dodatkowo:
  • 10 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki mleka
  • Płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Gotowane fit muffinki kawowe z czekoladą

ETAP 1:

Gotowane fit muffinki kawowe z czekoladą
Do miski wsypać płatki, mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol i kawę.

Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki i dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

Gotowane fit muffinki kawowe z czekoladą
jajka rozbełtać i dodać rozgniecionego banana i dokładnie wymieszać

Banana rozgnieść widelcem i wymieszać z jajkami roztrzepanymi.

ETAP 3:

Gotowane fit muffinki kawowe z czekoladą
posiekana czekoladę wymieszać z jajkami bananem i jogurtem

Do miski z mokrymi składnikami dodać jogurt naturalny. Całość połączyć. Ostrym nożem posiekać czekoladę i dodać ją do miski z jogurtem oraz jajkiem, lekko wymieszać.

ETAP 4:

Gotowane fit muffinki kawowe z czekoladą
do mokrych składników dodać te z drugiej miski i całość wymieszać

Suche i mokre składniki razem dokładnie wymieszać .

ETAP 5:

Gotowane fit muffinki kawowe z czekoladą

Przygotowane ciasto przełożyć do foremek silikonowych.
Foremki wstawić do płaskiego rondla. Wlać wodę do wysokości 2/3 foremek i wstawić na ogień. Przykryć i gotować około 25-30 minut, do suchego patyczka. Muffinki wyjąć ostrożnie z foremek i zostawić do ostygnięcia na kratce.

Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, następnie wymieszać z mlekiem. Polać babeczki i obsypać płatkami migdałowymi. Smacznego!