Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Jabłkowo-miętowy dżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Niezwykle pachnący dżem jabłkowy.Listki mięty dajemy według uznania,ja lubię bardzo miętowy dżem.Taki dżem będzie pysznym dodatkiem do naleśników.

Jabłkowo-miętowy dżem

Składniki:

Jabłkowo-miętowy dżem

 

  • 1 kg jabłek (zważone po obraniu i pokrojeniu)
  • 2 szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • kilka gałązek mięty

Sposób przygotowania:

Jabłkowo-miętowy dżem
Listki mięty dokładnie płuczemy,osuszamy i drobno kroimy.Jabłka myjemy,osuszamy,obieramy i drobno kroimy (następnie ważymy kilogram). Z cytryny wyciskamy sok. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i smażymy na małym ogniu,często mieszamy. Gdy dżem będzie gęsty przekładamy gorący do suchych,wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcamy.Przykrywamy grubym ręcznikiem lub odwracamy do góry dnem,do całkowitego wystudzenia. Z przepisu wychodzi około 4 słoiczki po 200 ml.