luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Dżem jabłkowo-miętowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Inny dżemik :))) pysznosci !!! ... smakuje jak tymbark jabłkowo-miętowy.

Dżem jabłkowo-miętowy

Składniki:

Dżem jabłkowo-miętowy

 

  • 3 kg jabłek (antonówek)
  • 100 gr landrynek miętowych (nie nadziewanych)
  • 2 łyżeczki mięty cytrynowej (suszonej)
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Dżem jabłkowo-miętowy
Jabłka obrać wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Od razu do gotowania dodać landrynki i miętę. Gotować mieszając od czasu do czasu, po ok 40 minutach dodać cukier i gotować jeszcze ok 1 godziny do odparowania nadmiaru soku. Nakładać do słoiczków i odwracać do góry dnem.