Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Dżem Jabłkowo-Miętowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne i doskonałe np na zimę :)

Dżem Jabłkowo-Miętowy

Składniki:

Dżem Jabłkowo-Miętowy

 

  • 3 kg jabłek (antonówek)
  • 100 gr landrynek miętowych (nie nadziewanych)
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Dżem Jabłkowo-Miętowy
Jabłka obieramy , płuczemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Następnie od razu do gotujących się jabłek dodajemy landrynki , po około 40min gotowania dodajemy cukier i gotujemy jeszcze około godziny. Do odprowadzenia nadmiaru soku (wody). Następnie nakładamy do słoiczków i odwracamy do góry dnem.