Sposób przygotowania:
Jabłkowo - morelowy schabik do chlebka1.

Przygotowałam schab bez kości, który umyłam pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszyłam. Później włożyłam mięso do naczynia ceramicznego. Teraz oprószyłam przyprawą i doprawiłam do smaku pieprzem.
2.

Teraz wzięłam szalotki, które obrałam z łupin i położyłam je na mięsie. Schab również obłożyłam suszonymi morelami. Delikatnie wlałam wodę do naczynia. Suszony majeranek roztarłam w dłoniach i dość obficie posypałam mięso. Przykryłam całość folią silikonową i włożyłam do lodówki w celu schłodzenia.
3.

Jabłko przekroiłam na połowę, wydrążyłam gniazda nasienne i również położyłam na mięsie. Chłodne masło pokroiłam na mniejsze części i położyłam obok jabłka.
4.

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni C i kiedy osiągnął swoją temperaturę to wstawiłam naczynie z mięsem na jedną godzinę.
5.

Gdy mięso się upiekło, po wcześniejszym sprawdzeniu, to pozostawiłam je w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
6.

Zimne mięso przełożyłam na talerz i wstawiłam do lodówki na kilka godzin.
7.

Smacznego !