Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Jabłkowo - morelowy schabik do chlebka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Schabik jest doskonałym dodatkiem do chlebka. Można też go jeść na ciepło jako dodatek do drugiego dania.

Jabłkowo - morelowy schabik do chlebka

Składniki:

Jabłkowo - morelowy schabik do chlebka

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • przyprawa do dań wg uznania
  • pieprz czarny mielony wg uznania
  • 2 sztuki szalotki
  • 110 g moreli suszonych
  • 1/2 filiżanki wody letniej
  • majeranek wg uznania
  • 1/4 kostki masła
  • 1 jabłko

Sposób przygotowania:

Jabłkowo - morelowy schabik do chlebka

1.

Jabłkowo - morelowy schabik do chlebka
Umycie, osuszenie schabu bez kości i doprawienie przyprawami

Przygotowałam schab bez kości, który umyłam pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszyłam. Później włożyłam mięso do naczynia ceramicznego. Teraz oprószyłam przyprawą i doprawiłam do smaku pieprzem.

2.

Jabłkowo - morelowy schabik do chlebka
Położenie szalotek oraz moreli suszonych na mięsie

Teraz wzięłam szalotki, które obrałam z łupin i położyłam je na mięsie. Schab również obłożyłam suszonymi morelami. Delikatnie wlałam wodę do naczynia. Suszony majeranek roztarłam w dłoniach i dość obficie posypałam mięso. Przykryłam całość folią silikonową i włożyłam do lodówki w celu schłodzenia.

3.

Jabłkowo - morelowy schabik do chlebka
Położenie przekrojonego jabłka oraz chłodnego masła na mięsie

Jabłko przekroiłam na połowę, wydrążyłam gniazda nasienne i również położyłam na mięsie. Chłodne masło pokroiłam na mniejsze części i położyłam obok jabłka.

4.

Jabłkowo - morelowy schabik do chlebka
Nagrzanie piekarnika i wstawienie mięsa aby się upiekło

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni C i kiedy osiągnął swoją temperaturę to wstawiłam naczynie z mięsem na jedną godzinę.

5.

Jabłkowo - morelowy schabik do chlebka
Studzenie mięsa w wyłączonym piekarniku

Gdy mięso się upiekło, po wcześniejszym sprawdzeniu, to pozostawiłam je w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

6.

Jabłkowo - morelowy schabik do chlebka

Zimne mięso przełożyłam na talerz i wstawiłam do lodówki na kilka godzin.

7.

Jabłkowo - morelowy schabik do chlebka

Smacznego !