Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Schab pieczony w rękawie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Schab pieczony w rękawie w przyprawach można podawać na obiad z sosem lub zimny jako szynkę do kanapek.

Schab pieczony w rękawie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab pieczony w rękawie

 

  • 1,5-2 kg schabu
  • 3 liście laurowe (do obłożenia szynki)
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Schab pieczony w rękawie
Z oleju, octu, wody, przeciśniętego przez praskę czosnku, majeranku, ostrej papryki, słodkiej papryki,  pieprzu i soli przygotować marynatę.

Schab umyć i natrzeć marynatą, obłożyć liśćmi laurowymi, obwiązać sznurkiem formować ładny kształt wstawić do lodówki na 24h.

Po tym czasie schab przełożyć do rękawa do pieczenia i związać boki. Piec ok 1 h w temp 200 stopni.

Przed końcem pieczenia można rozciąć worek aby schab się przypiekł.  
Schab pieczony w rękawie
Z wody , octu, oleju i przypraw przygotować marynatą
Schab pieczony w rękawie
Schab zamarynować i obwiązać sznurkiem formując ładny kształt
Schab pieczony w rękawie
Schab po 24 h przełożyć do rękawa do pieczenia
Schab pieczony w rękawie
Schab piec ok 1 h w temp 200 stopni pod koniec można rozciąć rękaw