WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Truskawkowo - rabarbarowa delicja

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Truskawkowo - rabarbarowa delicja bez pieczenia, na herbatnikach, z kremem budyniowym, bitą śmietaną i galaretką.

Truskawkowo - rabarbarowa delicja Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowo - rabarbarowa delicja

 

  • Warstwa rabarbarowa:
  • 500 g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1szkl. wody (250ml)

 

  • Krem budyniowy:
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 5 łyżek cukru
  • 2 szk. mleka
  • 120 g miękkiego masła

 

  • Warstwa śmietanowa:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 śmietan - fix

 

  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ok. 30 g gorzkiej czekolady
  • ok. 60 szt. herbatników

Sposób przygotowania:

Truskawkowo - rabarbarowa delicja

ETAP 1:

Rabarbar pokroić na centymetrowe kawałki. Zasypać cukrem, odstawić żeby puścił sok. Dolać wodę i zagotować. Gotować aż rabarbar się rozpadnie. Zblendować i wsypać galaretkę. Wymieszać i wystudzić.

Blachę 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę ciastek. Wyłożyć tężejący rabarbar. Przykryć ciastkami. 1,5szkl. mleka zagotować.

W reszcie mleka rozmieszać budynie i cukier. Wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń. Wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Rozsmarować na ciastkach.

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 500ml gorącej wody i wystudzić. Tężejącą wyłożyć na ciasto. Schłodzić.

Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i śmietan - fixem. Posmarować ciasto.

Czekoladę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i posypać ciasto. Ciasto chłodzić w lodówce przez noc.

Truskawkowo - rabarbarowa delicja
Wierzch ciasta posypany startą gorzką czekoladą
Truskawkowo - rabarbarowa delicja
Ubita śmietana rozsmarowana na galaretce.
Truskawkowo - rabarbarowa delicja
Galaretka truskawkowa wyłożona na ciastka.
Truskawkowo - rabarbarowa delicja
Wystudzony budyń zmiksowany z miękkim masłem