ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 233]

Sernik na ciasteczkowym spodzie z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik jogurtowo maślankowy na ciasteczkowym spodzie z truskawkami marakują oraz bananami z galaretką truskawkową.

Sernik na ciasteczkowym spodzie z truskawkami  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na ciasteczkowym spodzie z truskawkami

składniki na ciasteczkowy spód

  • 20 dag herbatników
  • 2 mleczne czekolady albo orzechowe
  • 50 dag masła
  • kilka kropel aromatu rumowego

Sposób przygotowania:

Sernik na ciasteczkowym spodzie z truskawkami
20 dag herbatników kruszymy tłuczkiem na drobno, rozpuszczamy dwie mleczne czekolady z dodatkiem kilku kropel aromatu rumowego oraz 50 dag masła. Po rozpuszczeniu wlewamy czekoladę do pokruszonych herbatników i dobrze ugniatamy. Smarujemy foremkę olejem i wykładamy powstałą masę, dobrze ugniatamy i wygładzamy ręką.

2 duże jogurty naturalne( po 350 ml.) gęste ubić z dodatkiem dwóch śnieżek na mleko, stopniowo dolewać 2 szklanki maślanki, dodać 5 łyżek cukru trzcinowego, ziarenka z wyjęte z jednej Marakui i dodać jeden olejek pomarańczowy. Żelatynę (taką na dwa litry, w czerwonym opakowaniu)namoczyć z pół szklanki wody. Zostawić do napęcznienia, rozpuścić i przestudzoną dodać do powstałej jogurtowo maślankowej masy. Cały czas ubijając, kiedy zacznie tężeć, przelać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki, układać owoce na masie.

Jednego banana pokroić w plastry i układać na górze, pomiędzy niego kłaść przepołowione truskawki. Kiedy wszystko dobrze stężeje wlać rozpuszczoną schłodzoną galaretkę truskawkową. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

składniki na sernik

2 jogurty bardzo gęste po 350 ml
2 szklanki maślanki
5 łyżek cukru trzcinowego
1 marakuja
1 żelatyna na dwa litry
2 śnieżki na mleko
olejek pomarańczowy

Owoce pod galaretkę

1 banan
1 miseczka truskawek
1 galaretka truskawkowa

Sernik na ciasteczkowym spodzie z truskawkami.
Smarujemy foremkę olejem i wykładamy powstałą masę, dobrze ugniatamy i wygładzamy ręką.
Sernik na ciasteczkowym spodzie z truskawkami.
2 duże jogurty naturalne( po 350 ml.) gęste ubić z dodatkiem dwóch śnieżek na mleko, stopniowo dolewać 2 szklanki maślanki.
Sernik na ciasteczkowym spodzie z truskawkami.
Kiedy masa zacznie tężeć układać owoce jednego banana pokroić w plastry i układać na górze, pomiędzy kłaść przepołowione truskawki.
Sernik na ciasteczkowym spodzie z truskawkami.
Kiedy wszystko dobrze stężeje wlać rozpuszczoną schłodzoną galaretkę truskawkową.