Sposób przygotowania:
Sernik na ciasteczkowym spodzie z truskawkami
20 dag herbatników kruszymy tłuczkiem na drobno, rozpuszczamy dwie mleczne czekolady z dodatkiem kilku kropel aromatu rumowego oraz 50 dag masła. Po rozpuszczeniu wlewamy czekoladę do pokruszonych herbatników i dobrze ugniatamy. Smarujemy foremkę olejem i wykładamy powstałą masę, dobrze ugniatamy i wygładzamy ręką.
2 duże jogurty naturalne( po 350 ml.) gęste ubić z dodatkiem dwóch śnieżek na mleko, stopniowo dolewać 2 szklanki maślanki, dodać 5 łyżek cukru trzcinowego, ziarenka z wyjęte z jednej Marakui i dodać jeden olejek pomarańczowy. Żelatynę (taką na dwa litry, w czerwonym opakowaniu)namoczyć z pół szklanki wody. Zostawić do napęcznienia, rozpuścić i przestudzoną dodać do powstałej jogurtowo maślankowej masy. Cały czas ubijając, kiedy zacznie tężeć, przelać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki, układać owoce na masie.
Jednego banana pokroić w plastry i układać na górze, pomiędzy niego kłaść przepołowione truskawki. Kiedy wszystko dobrze stężeje wlać rozpuszczoną schłodzoną galaretkę truskawkową. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
2 duże jogurty naturalne( po 350 ml.) gęste ubić z dodatkiem dwóch śnieżek na mleko, stopniowo dolewać 2 szklanki maślanki, dodać 5 łyżek cukru trzcinowego, ziarenka z wyjęte z jednej Marakui i dodać jeden olejek pomarańczowy. Żelatynę (taką na dwa litry, w czerwonym opakowaniu)namoczyć z pół szklanki wody. Zostawić do napęcznienia, rozpuścić i przestudzoną dodać do powstałej jogurtowo maślankowej masy. Cały czas ubijając, kiedy zacznie tężeć, przelać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki, układać owoce na masie.
Jednego banana pokroić w plastry i układać na górze, pomiędzy niego kłaść przepołowione truskawki. Kiedy wszystko dobrze stężeje wlać rozpuszczoną schłodzoną galaretkę truskawkową. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
składniki na sernik
2 jogurty bardzo gęste po 350 ml
2 szklanki maślanki
5 łyżek cukru trzcinowego
1 marakuja
1 żelatyna na dwa litry
2 śnieżki na mleko
olejek pomarańczowy
Owoce pod galaretkę
1 banan
1 miseczka truskawek
1 galaretka truskawkowa