SUPERPRZEPIS

Truskawkowe muffiny z czekoladą

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Truskawkowe muffiny z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Pyszne babeczki z czekoladą i truskawkami. Szybki i smaczny deser lub słodkość do kawy która nie wymaga wiele czasu.

Składniki:

Truskawkowe muffiny z czekoladą

Składniki suche

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru

składniki mokre

dodatkowo

  • 6 łyżeczek czekolady lub kremu czekoladowego
  • 200 g truskawek

kruszonka

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 25 g masła

Sposób przygotowania:

Truskawkowe muffiny z czekoladą
Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy. Do drugiej miski wlewamy ostudzone roztopione masło, jogurt oraz wbijamy jajka i mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre - mieszamy.

Do papilotek umieszczonych w formie do pieczenie przekładamy po łyżce ciasta, następnie nakładamy po 1/2 łyżeczki czekolady lub kremu czekoladowego i na wierzch nakładamy kolejną porcję ciasta. Na wierzchu układamy pokrojone cząstki truskawek.

Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy cukier puder i mąkę, dodajemy masło o rozcieramy w palach. Kruszonkę wykładamy na muffiny.

Muffiny pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut do ich zarumienienia.
Truskawkowe muffiny z czekoladą
w misce łączymy suche oraz mokre składniki
Truskawkowe muffiny z czekoladą
do muffinowych form nakładamy ciasto i czekoladę
Truskawkowe muffiny z czekoladą
przykrywamy czekoladę kolejną porcją ciasta
Truskawkowe muffiny z czekoladą
układamy truskawki i posypujemy kruszonką