Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Bananowe brownie z płatkami owsianymi i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, proste i wilgotne ciasto bananowe - takie brownie śmiało można zjeść na śniadanie albo zabrać ze sobą jako zdrową przekąskę.

Bananowe brownie z płatkami owsianymi i migdałami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bananowe brownie z płatkami owsianymi i migdałami

 

  • prostokątna keksówka (32 cm)
  • papier do pieczenia (do wyłożenia keksówki)
  • 50 g migdałów (pokroić / do posypania)

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 50 ml gorącego mleka (roślinne)
  • 50 g gorzkiej czekolady (90 % kakao)

 

Sposób przygotowania:

Bananowe brownie z płatkami owsianymi i migdałami
🔘 Ciasto bananowe: w większej misce wymieszać płatki owsiane z mlekiem i odstawić na 10 minut do namoczenia. Banany obrać, rozgnieć widelcem i wymieszać z płatkami owsianymi namoczonymi w mleku, później wbić jajka, wsypać kakao, drożdże, sól i całość dobrze razem z sobą wymieszać.

🔘 Teraz ciasto bananowe przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i posypać migdałami (migdały lekko wcisnąć w ciasto). Następnie ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w 170°C / Termoobieg /. W międzyczasie czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej i wymieszać z gorącym mlekiem. Po wyjeciu z piekarnika wierzch brownie polać ciepłą czekoladą (w kratkę) i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Bananowe brownie z płatkami owsianymi i migdałami
Brownie po wyjeciu z piekarnika polać ciepłą czekoladą.
Bananowe brownie z płatkami owsianymi i migdałami
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w 170°C / Termoobieg /.
Bananowe brownie z płatkami owsianymi i migdałami
Ciasto bananowe przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i posypać migdałami.
Bananowe brownie z płatkami owsianymi i migdałami
W misce wymieszać namoczone w mleku płatki owsiane z reszta składników.
Bananowe brownie z płatkami owsianymi i migdałami
Banany obrać i rozgnieć widelcem - płatki owsiane namoczyć w mleku przez około 10 minut.