Sposób przygotowania:
Sernik z żurawiną na czekoladowym spodzie
SPÓD: W garnuszku rozpuścić masło i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Jajka utrzeć z cukrem i wlać przestudzone masło z czekoladą. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao i zmiksować na gładką masę. Wyłożyć na wyłożoną papierem formę o średnicy 25 cm. Piec 15 min w temperaturze 180 *C MASA SEROWA: wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Umieścić w misie miksera, oprócz żurawiny, i zmiksować. Tylko do momentu połączenia składników. Na koniec dodać żurawinę i wylać na podpieczony spód. Jeżeli żurawina jest posklejana w opakowaniu dobrze jest ją porozdzielać. sernik piec w kąpieli wodnej przez 50-60 min w temperaturze 180 *C. WIERZCH: schłodzoną śmietankę ubić dodać pod koniec cukier puder. Odłożyć 2 łyżki kremu do dekoracji. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Na chłodny sernik wyłożyć krem. Na bokach również. Udekorować odłożonym kremem. Sernik przechowywać w lodówce. Smacznego!
zewa