Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Jaglane kopytka z chrupiącą skórką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne kopytka jaglane , bez dodatku ziemniaków.

Jaglane kopytka z chrupiącą skórką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jaglane kopytka z chrupiącą skórką

 

Sposób przygotowania:

Jaglane kopytka z chrupiącą skórką
Kaszę jaglaną płuczemy i sparzamy wrzątkiem na sicie. Odsączamy. Przekładamy do garnka. Mleko gotujemy. Zalewamy kaszę. Przykrywamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 120C ) i prażymy ok. 15 min. Jeśli kasza będzie robić się sucha , podlewamy wodą. Po wyciągnięciu z piekarnika dodajemy 2 jajka , mąkę i przyprawy. Zagniatamy ciasto. Formujemy wałki i kroimy na średniej wielkości kopytka. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy kilka minut. Osączamy. Smażymy na masełku kilka minut do uzyskania złocistej skórki. Podajemy z sosem pieczarkowym. Uwaga! Kaszę po wyciągnięcia z piekarnika można zmielić! Kopytka będą delikatniejsze. Smacznego!
Jaglane kopytka z chrupiącą skórką
Pyszne kopytka jaglane , bez dodatku ziemniaków.
Jaglane kopytka z chrupiącą skórką
Pyszne kopytka jaglane , bez dodatku ziemniaków.
Jaglane kopytka z chrupiącą skórką
Pyszne kopytka jaglane , bez dodatku ziemniaków.