Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Jabłka zapiekane z kaszą jaglaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zapiekane jabłka z kaszą jaglaną i sosem tiramisu to wyśmienity deser idealny na chłodne, zimowe dni.

Jabłka zapiekane z kaszą jaglaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka zapiekane z kaszą jaglaną

 

Sposób przygotowania:

Jabłka zapiekane z kaszą jaglaną
Kaszę jaglaną kilka krotnie wypłukać wrzącą wodą. Wsypać na gotujące się mleko z masłem, dodać szczyptę soli i gotować około 15 minut. Gorącą kaszę wymieszać z żurawiną, rodzynkami, cynamonem, miodem i cukrem z wanilią. Umyte jabłka przekroić na 3/4 wysokości, wydrążyć miąższ pozostawiając około 7-8 mm przy skórce. Przygotowane jabłka oprószyć cynamonem, napełnić kaszą, przykryć kapturkiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 180 stopni około 25 minut. Podawać z sosem tiramisu.
Jabłka zapiekane z kaszą jaglaną
Na mleku z dodatkiem masła i soli ugotować kaszę jaglaną
Jabłka zapiekane z kaszą jaglaną
Do gorącej kaszy dodać suszone owoce miód i przyprawy
Jabłka zapiekane z kaszą jaglaną
Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać
Jabłka zapiekane z kaszą jaglaną
Kaszą napełnić wydrążone jabłka ułożyć w naczyniu i zapiec w piekarniku