Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kaszy jaglanej na słodko
Starannie myję jajka, białka oddzielam od żółtek. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na bardzo sztywną pianę. Miksuję żółtka z cukrem pudrem, aż uzyskam gęsty i puszysty krem. Do zmiksowanych żółtek dodaję ugotowaną kaszę jaglaną i mieszam na najniższych obrotach miksera. Następnie dodaję mascarpone, marmoladę, mąkę, bułkę tartą i całość jeszcze chwilę miksuję. Dodaję namoczone i odsączone rodzynki oraz ubitą wcześniej pianę i bardzo delikatnie mieszam na najniższych obrotach miksera. Przekładam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do zapiekania. Piekę 40 minut w temperaturze 180°C. UWAGI – marmolada najlepsza jest gęsta, domowa. Ja dałam marmoladę z dyni i pomarańczy. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie desery, to może zwiększyć ilość cukru lub posypać cukrem pudrem po wierzchu. Zapiekankę można podawać z jogurtem, bitą śmietaną lub sosem waniliowym.
jaNina