Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Jaglany krem czekoladowy z granatem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Zdrowsza wersja deseru na bazie kaszy jaglanej. Jest lekki pomimo dodatku czekolady i zaskakująco smaczny. Uzupełnieniem całości są soczyste ziarenka granatu, które wnoszą nieco owocowej świeżości.

Jaglany krem czekoladowy z granatem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jaglany krem czekoladowy z granatem

 

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 100g czekolady mlecznej z fistaszkami
  • ziarenka granatu

Sposób przygotowania:

Jaglany krem czekoladowy z granatem

ETAP 1:

Jaglany krem czekoladowy z granatem
Czekoladę rozpuścić w zmiksowanej kaszy jaglanej.

Kaszę jaglaną wypłukać dokładnie w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki.

Kaszę gotować w lekko osolonym mleku z wodą przez około 15 min na minimalnym ogniu, aż będzie bardzo miękka. Ciepłą zmiksować blenderem na gładką masę.

Postawić ponownie na ogień i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Krem nałożyć do pucharków i na wierzchu wyłożyć ziarenka granatu.

Deser jest bardzo dobry na ciepło jak i na zimno. Smacznego :)