jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Krem piernikowo-jaglany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Najczęściej stanowi on u mnie dodatek do pieczywa posmarowanego masłem. Do tego szklanka mleka i otrzymujemy pyszne śniadanie na słodko. Krem można przygotować także z wykorzystaniem innych korzennych ciasteczek!

Krem piernikowo-jaglany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem piernikowo-jaglany

 

  • Składniki:
  • 200 gram pierników lukrowanych, bez nadzienia,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 1,5 szklanki mleka do gotowania kaszy,
  • 1 szklanka wody do gotowania kaszy,
  • szczypta soli,
  • 10 dag suszonych daktyli,

 

Sposób przygotowania:

Krem piernikowo-jaglany
Kasze jaglaną przelewamy gotująca wodą. Odsączamy. Dzięki temu straci ona posmak goryczki. Wodę oraz mleko razem zagotowujemy. Do gotującego płynu dodajemy kaszę. Solimy całość i gotujemy do momentu jak kasza będzie miękka. Ugotowaną studzimy. Między czasie daktyle rozgotowujemy w niewielkiej ilości wody, by napęczniały. Ugotowaną, przestudzona kaszę przekładamy do malaksera. Dodajemy do niej przyprawę do piernika i miksujemy. Następnie dodajemy daktyle. Na koniec kruszymy i dodajemy do kremu pierniczki. Całość miksujemy około 5 minut na gładki krem. Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce. 
Krem piernikowo-jaglany
Kasze jaglana przelewamy gorąca wodą, by pozbyć się goryczki
Krem piernikowo-jaglany
Wodę i mleko mieszamy. Gotujemy w nich kaszę do miękkości
Krem piernikowo-jaglany
Do wstępnie zmiksowanej kaszy dodajemy daktyle
Krem piernikowo-jaglany
na koniec dodajemy pokruszone pierniczki.