Sposób przygotowania:
Jaglany deser w dwóch kolorach
Aby otrzymać 1,5 szklanki ugotowanej kaszy, trzeba ugotować mniej więcej 1/2 szklanki suchej kaszy. Kaszę przelewamy wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczki i zanieczyszczeń, a następnie gotujemy do miękkości w wodzie lub w wodzie zmieszanej z mlekiem sojowym. Ugotowaną kaszę odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Do pojemnika blendera wrzucamy pokruszoną chałwę. Dodajemy mleko sojowe, sok z cytryny oraz kaszę jaglaną. Miksujemy dokładnie na gładką masę. Słodzimy do smaku syropem z agawy. Mniej więcej 1/3 przygotowanego kremu przekładamy do drugiego pojemnika blendera. Dodajemy kakao i ponownie miksujemy. W kieliszkach lub szklankach układamy kolejno czubatą łyżkę białego i ciemnego kremu. Posypujemy płatkami migdałów i żurawiną.