Miłość w brzuchu mam

Miłość w brzuchu mam

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Jagodowa pianka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Obowiązkowy deser dla wielbicieli jagód, bardzo prosty i szybki w wykonaniu i nie licząc czasu spędzonego w lodówce.

Jagodowa pianka

Składniki:

Jagodowa pianka

 

  • 200ml śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki cukru pudru - najlepiej do smaku
  • 230g jagód
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 3 łyżeczki żelatyny

 

  • Okrągłe biszkopty
  • Woda z sokiem z cytryny

Sposób przygotowania:

Jagodowa pianka
Żelatynę mieszam energicznie we wrzątku do momentu aż się rozpuści. Jagody, świeże lub mrożone (oczywiście wcześniej rozmrożone) miksuję w blenderze z cukrem pudrem. Schłodzoną śmietankę ubijam mikserem na sztywno, następnie dodaję do niej jagody i delikatnie mieszam trzepaczką, na koniec równie powoli mieszam całość z ostudzoną żelatyną. Biszkopty maczam w wodzie z cytryną i wkładam po 2-3 sztuki na dno szklanek. Na biszkopty przekładam piankę. Całość odstawiam do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Tagi:

biszkopt