Sposób przygotowania:
Jogodowy torcik
Białka jajek ubić na sztywno z 6 łyżkami wody i szczyptą soli w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do białości Do sztywnej bezy dodać żółtka i ostrożnie wszystko wymieszać, następnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Ciasto wylać do okrągłej formy(30 cm średnicy) i piec w temp. 170st około 25min. Jagodowa pianka: Galaretkę razem z żelatyną rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i przestudzić. Maślankę lekko ubić i połączyć z przestudzoną galaretką, jagody odcedzić z soku i ostrożnie wymieszać z maślanką, następnie odstawić na chwilkę do lodówki, aby lekko zgęstniało.Białą czekoladę rozpuścić i ostrożnie wymieszać z ubitą śmietaną kremówką.Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki, dolny ponownie umieścić w formie i wyłożyć na nim całą masę jagodową, przykryć drugim krążkiem. Wierzch ciasta posmarować bitą śmietana i odstawić do zastygnięcia przed podaniem dowolnie ozdobić.
edytaha
iziona
za oknem zimno więc zostaje nam tylko tęsknota, ale to lato juz bliżej jak dalej :)
2milutka
marietta