Lucyna86

Lucyna86

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Jagodowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na pierwszy rzut oka wydaje się, ze jest to drożdżowiec, nie ma tu jednak drożdży jest za to olej i maślanka, które sprawiają, ze ciasto jest pulchne i wilgotne, nie wysusza się i przez kilka dni zachowuję tę samą świeżość.

Jagodowe ciasto Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jagodowe ciasto

składniki na ciasto

  • 3 jajka
  • 3/4 szkl oleju
  • 1,5 szkl maślanki
  • 1,5 szkl cukru
  • 3 3/4 szkl mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

na kruszonkę

  • 125g masła lub margaryny
  • 1 1/4 szkl maki
  • 1/4 szkl cukru pudru
  • 1/4 szkl cukru

dodatkowo

  • jagody/borówki
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Jagodowe ciasto
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki (np. 37cm x 25cm). Poukładać owoce: można dość sporą ilość.

Przygotować kruszonkę, mieszając rękoma wszystkie składniki i kruszyć na owoce. Ciasto wstawić do gorącego piekarnika.

Piec w 160 stopniach około 1h. Można udekorować lukrem lub cukrem pudrem. 
Jagodowe ciasto
Ciasta jest sporo, więc starczy dla każdego łakomczucha.

Tagi:

owoce ciasto