Lucyna86

Lucyna86

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Delikatne ciasto kawusia

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, delikatne ciasto o mocnym kawowym akcencie. Ciasto kawusia jest idealne do codziennej kawki.

Delikatne ciasto kawusia

Składniki:

Delikatne ciasto kawusia

na Biszkopt:

na Krem

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Delikatne ciasto kawusia
Biszkopt:

Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesiane mąki, kawę i proszek do pieczenia – wymieszać. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 160 stopniach ok. 20 minut (termoobieg) do suchego patyczka.

Przestudzony biszkopt przeciąć na połowę, jedną część posmarować dżemem i przykryć drugą połową biszkoptu.

Krem:

Prawie całą ilość mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku wymieszać mąki i roztrzepane żółtka. Ugotować budyń. Wystudzić. Margarynę utrzeć, dodać porcjami budyń i ucierać. Do masy wsypać cappuccino i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt.

Wierzch udekorować owocami.