Sposób przygotowania:
Ciasto - JeżynkaPrzygotowanie biszkoptu
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę mieszać. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1700 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt nasączyć ponczem. Przesmarować dżemem.
Przygotowanie bitej śmietany
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Kremówkę wyłożyć na biszkopt.
Przygotowanie bezy
Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy będzie całkowicie rozbity, a piana sztywna miksować jeszcze chwilkę. Dodać mąkę, kakao i ocet – krótko miksować, do połączenia składników. Bezę wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec 15 min w dobrze nagrzanym piekarniku w 1600C, później zmniejszyć temp do 90o i piec 30 minut (termoobieg). Schłodzoną bezę położyć na kremówce. Ciasto schłodzić w lodówce.