zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Czekoladowo jagodowe ciasto

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

puszyste i wilgotne pyszne ciasto

Czekoladowo jagodowe ciasto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czekoladowo jagodowe ciasto

 

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g białej polewy w drażetkach
  • 3/4 szk mrożonych jagód
  • 200 g drobnego cukru brązowego
  • 150 g margaryny Kasia
  • 1 łyżka kakao
  • 3 jajka
  • 150 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Czekoladowo jagodowe ciasto
W kąpieli wodnej roztopić margaryną z czekoladą mleczną. Po roztopieniu tych składników dodać cukier i wymieszać aż cukier się rozpuści. Następnie mieszając dodawać po jednym jajku a gdy jajka połączą się z czekoladą dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i wymieszać ciasto. Na koniec dodać jagody i białą polewę ( polewa i tak się rozpuści i nie będzie widoczna, a jagody można obtoczyć w mące ) i ponownie ciasto wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni na 40-45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć, przestudzić a potem posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki.
Czekoladowo jagodowe ciasto
w kąpieli wodnej należy roztopić czekolade i margarynę
Czekoladowo jagodowe ciasto
wymieszac potem ciasto i dodać jagody i polewę
Czekoladowo jagodowe ciasto
gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia