iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Migdałowo jagodowe ciasto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto robi się bardzo prosto, a jest pyszne i pachnące nie tylko migdałami, ale też lasem czyli jagodami.

Migdałowo jagodowe ciasto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Migdałowo jagodowe ciasto

 

  • ciasto:
  • 18 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 3/4 szklanki maślanki u mnie o smaku pieczonego jabłka choć naturalna jest też dobra
  • dodatkowo:
  • 2 szklanki jagód
  • 5 dag płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Migdałowo jagodowe ciasto
Dobrą gatunkowo margarynę utrzeć z cukrem w trakcie dodać na przemian po jednym jajku i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami na koniec do ciasta dodać maślankę i dokładnie wszystko połączyć.Formę ( 33 cm na 22 cm) na dnie wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą, a najlepiej tartymi migdałami i wylać do niej całe ciasto po wierzchu posypać jagodami i płatkami migdałów. Piec w temp. 175 st około 35 minut.
Migdałowo jagodowe ciasto
Przy użyciu robota utrzeć gładkie i lejące sie ciasto.
Migdałowo jagodowe ciasto
Ciasto wylać na dno do przygotowanej formy.
Migdałowo jagodowe ciasto
Wierzch ciasta posypać jagodami i płatkami migdałów.
Migdałowo jagodowe ciasto
Ciasto piec do momentu suchego patyczka i złotego koloru.