Sposób przygotowania:
Jagodowe semifreddo z jagodamiETAP 1:
Jagody i 1/4 szklanki cukru umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Zmiksować blenderem. W między czasie, ubić żółtka z resztą cukru i ciągle mieszając wlewać po trochę zmiksowane jagody. Przelać do garnuszka i podgrzewać, aż masa będzie bardzo gorąca. Nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzić.
ETAP 2:
Kremówkę i mascarpone umieścić w misie i ubić. Dodawać partiami wystudzoną masę jagodową i dokładnie połączyć.
ETAP 3:
Na końcu posiekać czekoladę i wmieszać w masę.
ETAP 4:
Foremkę (11x21) wyłożyć folią spożywczą. Na spód wyłożyć parę łyżek granity, wylać połowę masy jagodowej, resztę granity i znów masę jagodową. Wstawić do zamrażalnika na parę godzin. 30 min przed planowym podaniem, należy wyjąć deser z zamrażalnika i wstawić do lodówki. Smacznego :)
Ze względu na to, że granita szybko się roztapia, należy ją wyjąć z zamrażarki w momencie składania deseru.