Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Jagodowe semifreddo na mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Coś dla miłośników deserów lodowych.

Jagodowe semifreddo na mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jagodowe semifreddo na mascarpone

 

  • 250g serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • parę ciasteczek maślanych
  • 1/2 szklanki jagód

Sposób przygotowania:

Jagodowe semifreddo na mascarpone
Schłodzoną śmietanę ubić. Dodawać po łyżce serka stale ubijając na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec dodać cukier puder. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać zmiksowane jagody. Odłożyć troszkę całych jagód. Zetrzeć lub drobno pokroić białą czekoladę i dodać do masy jagodowej. Startą mleczną czekoladę dodać do białej masy. Przygotować keksówkę. Świetnie nadaje się do tego silikonowa, a zwykłą metalową wyłożyć folią spożywczą. Najpierw wyłożyć białą masę. Położyć warstwę ciastek. Powciskać między ciastka całe jagody. Wyłożyć masę jagodową. Wstawić do zamrażarki. Przed podaniem wyciągnąć wcześniej ok 30min i wstawić do lodówki. Smacznego!
Jagodowe semifreddo na mascarpone
Śmietanę ubić na najwyższych obrotach miksera.
Jagodowe semifreddo na mascarpone
Do połowy masy dodać zmiksowane jagody i startą białą czekoladę
Jagodowe semifreddo na mascarpone
Drugą połowę masy wymieszać z mleczną czekoladą
Jagodowe semifreddo na mascarpone
Ułożyć warstwę z ciastek i świeżych jagód.