Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Semifreddo z sokiem porzeczkowym

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 21

Semifreddo, smaczny, chłodny włoski deser.Bardzo zasmakował nam ten włoski deser, prawie się o niego ''biliśmy'' i każdy zażądał dokładki :)

Semifreddo z sokiem porzeczkowym

Składniki:

Semifreddo z sokiem porzeczkowym

 

  • 250g serka mascarpone,
  • 3 jaja,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • kilka kropel esencji waniliowej (łyżeczka cukru wanilinowego),
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • ½ łyżeczki skorki otartej z cytryny,
  • odrobina soli,
  • folia spożywcza i niewielka prostokątna forma,
  • sok z czarnych porzeczek lub inny naturalny sok.

Sposób przygotowania:

Semifreddo z sokiem porzeczkowym
Jaja dobrze umyć i sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Białka utrzeć z odrobiną soli na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać mascarpone, sok i skórkę z cytryny oraz esencje waniliowa, chwile zmiksowac, do połączenia się składników. Wymieszać masę mascarpone i z pianą z białek . Niewielka, prostokatna forme wyłożyć folia, tak aby jej brzegi wystawały ponad formę na ok. 5cm, wlać powstała masę, na wyrównany wierzch nałożyć brzegi folii i wstawić do zamrażalnika na ok. 8 godzin. Tuż przed podaniem, pokroić deser na grubsze plasty, odstawić na kilka minut, w temperaturze pokojowej i podawać polane sokiem owocowym.