Sposób przygotowania:
Semifreddo z polewą czekoladowo-malinowąOrzechy w karmelu
Orzechy rozdrobnić wałkiem do ciasta, przesypać na suchą patelnię i uprażyć. W rondelku zagotować wodę z cukrem mieszać do momentu rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając, wsypać uprażone orzechy chwilę smażyć.
ETAP 2:
Gotową mieszankę wylać na papier pergaminowy cienką warstwą, zostawić do całkowitego wystygnięcia, następnie pokruszyć na drobno palcami.
ETAP 3:
Jajka oddzielamy osobno białka i żółtka. Żółtka ubijamy na puch z ziarenkami wanilii, a białka ze szczyptą soli.
Schłodzoną śmietankę łączymy z serkiem mascarpone miksujemy na puszysto, wlewamy ubite żółtka, delikatnie mieszamy, aby nie utracić struktury piany, a następnie mieszamy z białkami.
ETAP 4:
Do masy śmietanowo jajecznej wsypujemy pokruszone orzechy w karmelu mieszamy łyżką.
ETAP 5:
Czekoladę gorzka łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej wcześniej folią wygładzamy, robimy esy floresy z czekolady lekko mieszając masy patyczkiem do szaszłyków. Wkładamy deser na minimum 5 godzin do lodówki-pozostanie lekko miękki.
Sos malinowo-czekoladowy
Sok malinowy zagotowujemy z malinami oraz cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia,
dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy.
Schłodzony deser wyjmujemy delikatnie z formy, kroimy na plastry układamy na talerzykach , polewamy sosem czekoladowym, dekorujemy owocami malin i listkami melisy. Podajemy od razu.
Weronika91
2milutka
dziękuję bardzo!