SUPERPRZEPIS

Semifreddo z polewą czekoladowo-malinową

  • 2
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Semifreddo z polewą czekoladowo-malinową Więcej zdjęć (2)

Deser który przypomina lody, niebiańskie połączenie orzechów zatopionych w karmelu z pyszną masą śmietanowo-jajeczną, podany z sosem malinowo-czekoladowym to słodycz, której trudno się oprzeć, wprowadza nas w błogi nastrój!

Składniki:

Semifreddo z polewą czekoladowo-malinową

Semifreddo

  • 400 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 1/2 laski wanilii
  • szczypta soli
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 10 dag trzcinowego cukru brązowego
  • 2 łyżki wody
  • 50 g gorzkiej czekolady

 

 

Sos czekoladowo-malinowy

  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki soku malinowego z kawałeczkami owoców
  • 150 ml śmietanki kremowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • melisa i maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Semifreddo z polewą czekoladowo-malinową

Orzechy w karmelu

Semifreddo z polewą czekoladowo-malinową
Wodę gotujemyz cukrem dodajemy uprażone orzechy włoskie

Orzechy rozdrobnić wałkiem do ciasta, przesypać na suchą patelnię i uprażyć. W rondelku zagotować wodę z cukrem mieszać do momentu rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając, wsypać uprażone orzechy chwilę smażyć.

ETAP 2:

Semifreddo z polewą czekoladowo-malinową
skarmelizowane orzechy wylewamy na papier zastygnięte kruszymy

Gotową mieszankę wylać na papier pergaminowy cienką warstwą, zostawić do całkowitego wystygnięcia, następnie pokruszyć na drobno palcami.

ETAP 3:

Semifreddo z polewą czekoladowo-malinową
śmietankę miksujemy z mascarpone i jajkami

Jajka oddzielamy osobno białka i żółtka. Żółtka ubijamy na puch z ziarenkami wanilii, a białka ze szczyptą soli.
Schłodzoną śmietankę łączymy z serkiem mascarpone miksujemy na puszysto, wlewamy ubite żółtka, delikatnie mieszamy, aby nie utracić struktury piany, a następnie mieszamy z białkami.

ETAP 4:

Semifreddo z polewą czekoladowo-malinową
Do masy jajecznej dodajemy pokruszone orzechy w karmelu

Do masy śmietanowo jajecznej wsypujemy pokruszone orzechy w karmelu mieszamy łyżką.

ETAP 5:

Semifreddo z polewą czekoladowo-malinową
Masa w formie na koniec wylewamy czekoladę tworząc wzorki

Czekoladę gorzka łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej wcześniej folią wygładzamy, robimy esy floresy z czekolady lekko mieszając masy patyczkiem do szaszłyków. Wkładamy deser na minimum 5 godzin do lodówki-pozostanie lekko miękki.

Sos malinowo-czekoladowy

Semifreddo z polewą czekoladowo-malinową
sok malinowy gotujemy wlewamy śmietankę dodajemy czekolade mieszamy

Sok malinowy zagotowujemy z malinami oraz cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia,
dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy.

Schłodzony deser wyjmujemy delikatnie z formy, kroimy na plastry układamy na talerzykach , polewamy sosem czekoladowym, dekorujemy owocami malin i listkami melisy. Podajemy od razu.