Medyta

Medyta

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Jagodowe wiatraczki z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekki przysmak z ciasta francuskiego z jagodowym nadzieniem. Wiatraczki pięknie się prezentują i są proste w przygotowaniu.

Jagodowe wiatraczki z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jagodowe wiatraczki z ciasta francuskiego

 

  • 400g ciasta francuskiego
  • 200g jagód
  • 25 g drobnego cukru
  • 25g migdałów (płatki lub mielone)
  • cukier puder do posypania
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Jagodowe wiatraczki z ciasta francuskiego
Nadzienie: jagody zmieszać z migdałami i cukrem.Ciasto rozwałkować na omączonym blacie. Podzielić na kwadraty o boku 10 cm. Na każdy kwadrat nakładamy nadzienie, około 1 łyżki stołowej. Następnie robimy nacięcia od każdego rogu kwadratu do środka. Każdy róg został podzielony na pół. Chwytamy połówkę rogu i zawijamy do środka. Robimy tak z co drugą połówką rogu. Jeśli wiatraczki nie będą ,,wychodzić'' ( za pierwszym razem wyszło mi coś innego;-) polecam aby zawijać zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Na koniec smarujemy ciastka roztrzepanym jajkiem. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez 15-20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Jagodowe wiatraczki z ciasta francuskiego
Kwadrat ciasta z nadzieniem. Nacinamy każdy róg do środka kwadratu.
Jagodowe wiatraczki z ciasta francuskiego
Zawijamy co drugą połówkę rogu do środka kwadratu.