SUPERPRZEPIS

Dwukolorowe wiatraczki

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Dwukolorowe wiatraczki Więcej zdjęć (3)

Takie ciasteczka w dwóch kolorach są smaczne i efektownie wyglądają.

Składniki:

Dwukolorowe wiatraczki

 

  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 25 dag masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki marmolady

Sposób przygotowania:

Dwukolorowe wiatraczki
Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać miękkie masło i dokładnie posiekać, Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać do maki i wymieszać, podzielić na pół. Z jednej połowy mąki z jajkami zagnieść ciasto. Do drugiej wlać śmietanę, wsypać kakao i wiórki kokosowe, zagnieść ciasto. Oba ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie oba ciasta oddzielnie rozwałkować. Rozwałkowane ciasto położyć jedno na drugie i jeszcze razem wałkować tak aby ciasta się skleiły. Wówczas ciasto pokroić w kwadraty, naciąć rogi ciasta, na środku położyć 1/2 łyżeczki marmolady i sklejać formując wiatraczki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować białkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut.
Dwukolorowe wiatraczki
Rozwałkowane ciasta pokroić w kwadraty i naciąć wszystkie rogi
Dwukolorowe wiatraczki
Na każdy kawałek cista położyć 1/2 łyżeczki marmolady i zlepić twożąc wiatraczki.

Tagi:

jajko jajka