SUPERPRZEPIS

Jagodowo budyniowe ciacho

  • 3
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Jagodowo budyniowe ciacho

W sezonie jagodowym obowiązkowo musi być u mnie ciasto. Jest lekkie i puszyste. Szybko znika i moja wersja nie taka słodka. Po zjedzeniu takie ciacha mamy buzie fioletowe ale coś dobrego wymaga poświęceń.

Składniki:

Jagodowo budyniowe ciacho

 

  • biszkopt:

 

 

  • 1/2 szklanki mąki tortowej

 

  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej

 

  • 1 budyń śmietankowy

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

 

  • krem jagodowy:

 

 

 

  • 250 g serka mascarpone

 

 

  • 3 łyżki cukru pudru płaskie

 

  • 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Jagodowo budyniowe ciacho

ETAP 1:

Jagodowo budyniowe ciacho
jajka z cukrem ubite na puszystą masę na biszkopt

Biszkopt:
Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo cukier i dolej ubijam. Na końcu dodaję stopniowo żółtka.Ubijam dalej aż masą będzie puszysta i gęsta. Mąki i budyń mieszam oraz przesiewam do jaj ubitych. Mieszam drewnianą łyżką od spodu delikatnie.

ETAP 2:

Jagodowo budyniowe ciacho
biszkopt upieczony na blaszce wystudzony

Blaszkę o wymiarach 31 x 41 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 20 minut.

ETAP 3:

Jagodowo budyniowe ciacho
galaretka jagodowa zrobiona z jagód i żelatyny w misce

Jagody miksuje blenderem. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody żeby spęczniała, dolewam, 4 łyżki gorącej wody i rozpuszczam. Dla ułatwienia wstawiam kubek z żelatyną do garnuszka z gorącą wodą. Żelatynę dodaję do jagód i wstawiam do lodówki na noc.

ETAP 4:

Jagodowo budyniowe ciacho
biszkopt posmarowany kremem jagodowym i konfiturą przełożony

Na drugi dzień, serek mascarpone i śmietanę przekładam do miski. Galaretkę jagodową miksuję blenderem żeby nie była taka sztywna. Dodaję do serka, razem z cukrem pudrem i ubijam mikserem aż całość się połączy i ubije. Biszkopt kroję na pół, przekładam kremem, układam drugi blat i znowu krem. Posypuję startą czekoladą, i dekoruję resztą kremu.