Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Ciasto kawowo- makowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Dla mojej rodzinki, chętnie piekę różne słodkości. Lubię eksperymentować i poznawać nowe smaki. Przepis zaczerpnięty z kolorowej gazetki.

Ciasto kawowo- makowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kawowo- makowe

Ciasto :

  • mak mielony suchy - 30 dag
  • cukier - 3/4 szkl
  • jajka - 8 szt
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • kasza manna - 3 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opak
  • olejek migdałowy - kilka kropli
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

Masa kawowa

  • masło - 1 kost
  • kawa mielona - 2 łyżki
  • woda gotowana - 0,5 szkl
  • cukier puder - 0,5 szkl

Dodatkowo :

  • dżem z czarnej porzeczki - 1 słoik
  • mieszanka studencka - 1 opak

Sposób przygotowania:

Ciasto kawowo- makowe
Ciasto : Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać w misce ze sobą mak mielony, bułkę tarta i kaszę mannę , oraz proszek do pieczenia, ucierając po łyżce wsypywać zmieszane składniki. Na samym końcu ubić na sztywno pianę z białek, dodać do masy makowej, ostrożnie wymieszać łyżką, dodać olejek migdałowy, wymieszać.

Masę wylać na natłuszczoną tłuszczem blachę, wstawić do piekarnika, piec przez ok. 40 minut w 180 stop. Upieczone ciasto, ostudzić, przekroić na połowę.

Masa kawowa: Kawę wsypać do szklanki, zalać gotowaną wodą, ostudzić, przelać przez sitko , aby fusy zostały na sicie.

Mieszankę bakaliową pokroić na drobniejsze kawałki. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po łyżce ostudzonej kawy, ucierać.

Wyłożyć większą połowę kremu, na spód ciasta, na krem wyłożyć dżem, przykryć drugą połową ciasta. Wierzch posmarować masą, posypać posiekanymi bakaliami. Smacznego !  
Ciasto kawowo- makowe
Masło utarte z cukrem pudrem i kawą na masę
Ciasto kawowo- makowe
Mieszanka studencka zostanie pokrojona na drobne kawałki
Ciasto kawowo- makowe
Żółtka utarte z cukrami dodane zostały do żółtek pozostałe składniki
Ciasto kawowo- makowe
Piana ubita na sztywno i wymieszana z masą makową