Sposób przygotowania:
Śmietanowo jagodowy biszkopcik
Biszkopt :
Jajka wybić do miski i chwilę ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Dodać cukier i miksować do białości. Następnie dodać przesiane mąki i delikatnie połączyć z jajkami. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec biszkopt 20 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy i wystudzić.
Galaretka :
Na patelnie wsypać mrożone jagody, wlać wodę i doprowadzić do wrzenia a potem gotować 3 minuty. Wyłączyć ogień, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Schłodzić aż będzie tężejąca.
Masa śmietanowa :
Zimną śmietanę wlać do miski i chwilę ubijać. Następnie dodać śmietan fix wymieszany z cukrem i ubić na sztywno śmietanę.
Przełożenie :
Biszkopt położyć na talerzu. Na biszkopt wyłożyć łyżką śmietanę ale niedbale i nie rozsmarowywać jej. We wgłębienia powkładać łyżką tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na około godzinę.
Jajka wybić do miski i chwilę ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Dodać cukier i miksować do białości. Następnie dodać przesiane mąki i delikatnie połączyć z jajkami. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec biszkopt 20 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy i wystudzić.
Galaretka :
Na patelnie wsypać mrożone jagody, wlać wodę i doprowadzić do wrzenia a potem gotować 3 minuty. Wyłączyć ogień, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Schłodzić aż będzie tężejąca.
Masa śmietanowa :
Zimną śmietanę wlać do miski i chwilę ubijać. Następnie dodać śmietan fix wymieszany z cukrem i ubić na sztywno śmietanę.
Przełożenie :
Biszkopt położyć na talerzu. Na biszkopt wyłożyć łyżką śmietanę ale niedbale i nie rozsmarowywać jej. We wgłębienia powkładać łyżką tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na około godzinę.
monikaT83
Sarenka
edytaha
zewa
Edytko niestety zjedzone.
zbysiowa
gusia1000