kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Chłodnik mirabelkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mirabelki są nieco niedocenianym owocem. Rosną dziko w niemal każdym zagajniku i kuszą charakterystycznym zapachem.

Chłodnik mirabelkowy

Składniki:

Chłodnik mirabelkowy

 

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik mirabelkowy

1

Chłodnik mirabelkowy
Owoce najłatwiej jest wypeskowac przy użyciu drylownicy do wiśni.

Mirabelki myjemy i wyciągamy pestki dość żmudną metodą ręczną lub szybszą z użyciem drylownicy do wiśni.

2

Chłodnik mirabelkowy
Przygotowane wcześniej owoce zalewamy 3 szklnakami soku.

Owoce zalewamy 3 szklankami soku, dodajemy laskę cynamonu i gotujemy z owoce będą miękkie. Dosładzamy wg gustu.

3

Chłodnik mirabelkowy
Owoce gotujemy do miękkości a nastepnie zaciagamy mąką ziemniaczana lub kisielem

W pozostałej szklance soku rozrabiamy mąkę ziemniaczaną lub kisiel. Wlewamy do gotujących się owoców i energicznie mieszamy, aż całość zgęstnieje. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce.
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Chłodnik serwujemy z makaronem i kleksem bitej śmietany.