Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Czekoladowe serca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zamiast podjadać kafelki czekolady możesz z ich dodatkiem przygotować wyborne babeczki. Choć zachowują świeżość przez 2–3 dni, to pewnie trudno będzie to sprawdzić;)

Czekoladowe serca

Składniki:

Czekoladowe serca

 

  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki kakao
  • jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • do dekoracji: maliny, lody, ciemne kakao
  • masło i tarta bułka do foremek

Sposób przygotowania:

Czekoladowe serca
1. W jednej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i wanilinowy oraz kakao.

2. W drugiej misce roztrzepać jajko z olejem i mlekiem. Wlać do suchych składników, wymieszać. Połączyć z grubo startą czekoladą.

3. Foremki wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Napełnić je masą do 2/3 wysokości. Piec ok. 25 min w 180°C.

4. Przestudzone wyjąć na talerzyki. Oprószyć kakao, obłożyć malinami, podawać z lodami.