iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zupa owocowa wiśniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupa lub bardziej chłodnik jest dobrą propozycją na upalne dni bo nasyci i orzeźwi. Do zupy ja podaję makaron, ale można podać też z groszkiem ptysiowym.

Zupa owocowa wiśniowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa owocowa wiśniowa

 

  • 1/2 kg wydrylowanych wiśni
  • 1 łyżka kisielu wiśniowego
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • 3-4 łyżki cukru

dodatkowo:

  • dowolny makaron

Sposób przygotowania:

Zupa owocowa wiśniowa
Wiśnie zalać 3 szklankami wody, dodać cukier i zagotować, następnie gotować kilka minut, aż owoce zmiękną.

Kisiel wymieszać z 1\4 szklanki wody i śmietaną, następnie wlać na gotującą się zupę i mieszając ponownie zagotować na koniec dodać szczyptę soli i ewentualnie dosłodzić do smaku ( ilość cukru zależy od naszych upodobań smakowych i kwaśności wiśni).

Gotową zupę wystudzić i schłodzić w lodówce, podawać z ugotowanym i też wystudzonym makaronem. 
Zupa owocowa wiśniowa

Tagi:

zupa owoce