Sposób przygotowania:
Chłodnik truskawkowy z makaronem
Truskawki oszypułkować, opłukać . Wrzucić truskawki do miksera, zmiksować. Przełożyć zmiksowany mus truskawkowy do garnka, zalać wodą, dodać goździki i cukier, gotować kilka minut.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać do zupy, zagotować. Śmietanę wymieszać z gorącą zupą, wlać do garnka, chwilę podgotować, ostudzić.
Ostudzoną zupę włożyć do lodówki, dobrze schłodzić. Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, odcedzić. Podawać zimny chłodnik z makaronem.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać do zupy, zagotować. Śmietanę wymieszać z gorącą zupą, wlać do garnka, chwilę podgotować, ostudzić.
Ostudzoną zupę włożyć do lodówki, dobrze schłodzić. Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, odcedzić. Podawać zimny chłodnik z makaronem.