paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Jagodowy omlet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

dzieciak zjedzą na pewno całe śniadanie

Jagodowy omlet

Składniki:

Jagodowy omlet

 

  • 25 dag jagód
  • 10 dag cukru pudru
  • 5 dag maki
  • 150 ml smietany 30%
  • 6 jajek
  • 1 cytryna
  • 1 serek homogenizowany śmietankowy
  • 2 łyżki budyniu o smaku śmietankowym
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

Jagodowy omlet
Z czterech jajek oddzielamy żółtka od białek. Do dwóch pozostałych jajek dodajemy cztery żółtka i połowę cukru. Całość ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy do niej budyń, mąkę i odrobinę soli. Całość mieszamy dokładnie. Z tak przygotowanego ciasta smażymy na oleju omlet złoty z obu stron. Po usmażeniu odstawiamy go aby ostygł. W tym czasie zabieramy się za nadzienie. Jagody dokładnie myjemy. Z cytryny wyciskamy sok. Jagody z pozostałym cukrem miksujemy na gładki mus. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajmy do niej połowę musu i serek homogenizowany, mieszamy. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy omlet składamy na pół i polewamy pozostałą częścią musu jagodowego.